Groot onderzoek naar sollicitanten van start

AMSTERDAM, 28 maart 2017 - Search & Co Groep start een landelijk onderzoek naar de manier waarop organisaties hun sollicitanten behandelen. Doel is om te komen tot substantiële verbeteringen in het sollicitatietraject.

Betere sollicitatieprocedures leiden tot betere kandidaten voor nieuwe vacatures. Dat is de overtuiging van de Search & Co Groep, opgedaan in bijna 20 jaar ervaring in de werving en selectie.

Bedrijven die hun sollicitanten slecht behandelen, krijgen een slechte naam op de arbeidsmarkt. Via sociale media (Facebook, Linkedin, Twitter, Glassdoor) worden dergelijke negatieve ervaringen razendsnel gedeeld met de eigen kennissenkring en met het publiek in het algemeen. Gevolg is dat kandidaten steeds minder geneigd zijn te solliciteren bij zo'n bedrijf.

Goede procedures voor het afhandelen van sollicitaties leiden juist tot meer en betere sollicitanten. Zelfs afgewezen kandidaten spreken positief over hun ervaringen als zij maar serieus zijn genomen en er met respect is omgegaan met hun kandidaatstelling.

Aan het onderzoek nemen op dit moment een flink aantal organisaties deel vanuit verschillende segmenten van de markt: Ahold Delhaize, de NH Hotel Group, Philadelphia Zorg, AstraZeneca, Bartimeus, VIVAT, Allianz Global Assistance, DAS, NUON, GVB, ONVZ Zorgverzekeraar, JVH gaming & entertainment Group, Gelre Ziekenhuizen, de Pierre & Vacances Center Parcs Group, VUmc, AVANS Hogeschool, Warande, ENGIE, ROC van Amsterdam en ROC van Flevoland, Landal GreenParks en de gemeentes Zaanstad en Zeist.

Search & Co Groep heeft nog plaats voor een aantal grotere deelnemende organisaties, bij voorkeur uit sectoren die nog niet zijn vertegenwoordigd in het lopende onderzoek.

Uit de voorloper van het huidige onderzoek bleek al dat er veel mis was met de behandeling van sollicitanten: kandidaten krijgen geen bevestiging van hun sollicitatie, worden niet (op tijd) afgewezen of ontvangen slechts een standaard afwijzing die niet ingaat op hun eigen kennis en kunde.

Uit dat voorlopig onderzoek bleek ook al dat sollicitanten hun negatieve ervaringen razendsnel delen met anderen. Ook bleek dat zij in grote meerderheid geneigd zijn niet langer producten of diensten van zo'n organisatie af te nemen.

De Search & Co Groep hoopt met het nieuwe onderzoek de algehele situatie in kaart te brengen, de deelnemende bedrijven te voorzien van vergelijkende informatie en handvatten aan te reiken voor verbetering van de sollicitatieprocessen.

Meer informatie of ook deelnemen?
Bel met candidate journey-specialist Michael Boud op 0624 768 758 (michael@searchco.nl).